Patriarhia Română cere slujbe în interiorul bisericilor: „Este deplin justificat și adecvat realității“

Patriarhia Română cere slujbe în interiorul bisericilor. Patriarhia consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești.

Patriarhia subliniază că revenirea la slujbele în incinta lăcașurilor de cult trebuie să se facă respectând regulile de distanțare fizică, igiena spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente. În acest sens, au fost făcute „firești și consistente” demersuri către autorități, „însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.

Patriarhia Română cere slujbe în interiorul bisericilor: „Este esențială în păstrarea echilibrului moral“
„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia.

Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia.

România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”, susțin reprezentanții Patriarhiei Române.

Ce spune ministrul Sănătății
Minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține nu am scăpat încă de COVID-19 și că trebuie păstrată starea de alertă. Doar în acest mod se poate face o relaxare progresivă.


Apreciază și distribuie !

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi. Avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active“, spune Nelu Tătaru.

Ministrul susține că toate relaxările progresive, graduale, se pot face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea se poate face într-o stare de alertă, suportul spitalelor îl putem face doar în stare de alertă.

Tătaru a vorbit și despre de lăcașele de cult și repornirea slujbelor din spațiile interioare. Acesta a negat posibilitatea ca acest lucru să se întâmple după data de 15 iunie.

”Avem în acest moment discuții. Nu intră în discuție după 15 iunie, ci într-o următoare perioadă. Deci, după 14 zile de la noile măsuri”, a spus ministrul Sănătății.

O posibilă dată pentru reluarea slujbelor în interiorul bisericilor ar fi cea de 1 iulie.

Ministrul a spus că riscăm un pericol sanitar Asta dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă. Păstrând starea de alertă, putem relaxa cam tot ce avem de relaxat.

”Nu avem acele contra măsuri, creșterea numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru”, a precizat Tătaru.

În urma presiunilor făcute de secretarul de stat Raed Arafat, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că se încearcă găsireaunor soluțiilor legislative. Aceste soluții trebuie să poată fi impuse și după data de 15 iunie. Ciolacu face referire la regulile de distanțare socială pentru spațiile închise, precum și obligativitatea purtării măștilor de protecție în aceste spații.