Premierul Orban a transmis un mesaj în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la mineriade

Premierul Ludovic Orban a catalogat drept ”crime inimaginabile” violenţele din Piaţa Universităţii, din iunie 1990 şi a afirmat că ”nu este departe” momentul în care procurorii care i-au anchetat pe tinerii care au manifestat paşnic în piaţă vor dispărea din Parchet, iar atunci procesul prin care vor fi pedepsiţi vinovaţii va putea fi dus la bun sfârşit.

UPDATE: Premierul Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că a mers în Piaţa Universităţii ”pentru a-şi arăta modestul omagiu, aducere aminte şi pentru a păstra viu în memoria generaţiilor tinere acest moment dramatic din istoria post-revoluţionară”.


Apreciază și distribuie !

”În 13 iunie, regimul comunist condus de Ion Iliescu, după ce câştigase alegerile în Duminica orbului, a decis, după o înscenare penibilă ,să facă apel în prima fază la forţele de ordine şi după aia să facă apel a mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor, oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă şi în favoarea libertăţii, iar după data de 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, anchete făcute de procurori, bătăi ale tinerilor nevinovaţi, administrate fie de mineri, fie de organele de ordine”, a afirmat premierul.

Ludovic Orban a subliniat că dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu a fost finalizat şi că nici până în prezent vinovaţii nu au fost pedepsiţi.

”Fac un apel către magistraţi, măcar după 30 de ani, să trateze acest dosar aşa cum trebuie tratat, să facă luminăm să stabilească adevărul şi să-i pedepsească pe vinovaţi. Lucrurile abominabile care s-au petrecut în zilele de 13, 14 şi 15 iunie au lăsat urme adânci în conştiinţa românilor, au reprezentat o pată pe obrazul României zeci de ani şi această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucrul acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea celor vinovaţi”, a mai afirmat primul ministru