Prețul carburanților explodează în România! Specialiștii avertizează: un litru poate ajunge la 12 lei

În ultima vreme, România a avut parte de o mulțime de scumpiri din toate punctele de vedere. Se pare că războiul din Ucraina ar aduce majorări și mai mari în ceea ce privește carburanții. Specialiștii susțin că prețul poate exploda chiar din această noapte, ajungând și la 12 lei.

Preț-record la benzină și motorină

Ion Tache, preşedintele Asociaţiei benzinarilor particulari din România, a declarat acum că prețul benzinei ar putea urca până la 10 lei, până la vară. În schimb, Claudiu Cazacu, analist economic, susține că, în cazul în care prețul barilului de petrol va ajunge la 300 de dolari, prețul la pompă va fi de 12-13 lei pentru combustibil, lucru ce pare să se întâmple cât de curând.

“Dacă va merge în zona aceea (n.r. prețul barilului de petrol), probabil că 10 lei nu va părea un preț foarte mare. Pare șocant dar asta este situația. Dacă vom ajunge acolo. Nivelul de 300 mi se pare un pic ridicat în momentul de față. Aș spune, însă, că am depăși nivelul de 150-170 destul de rapid, și poate ne-am îndrepta către 200. Ceea ce oricum ar genera niște presiuni extrem de ridicate.”, a explicat, la Antena 3, Claudiu Cazacu, analist economic.

În acest moment, prețul carburanților a trecut deja de 8 lei la majoritatea benzinăriilor, iar în unele zone din țară costă deja aproximativ 11 lei. Puține sunt stațiile în care prețul încă se menține sub 8 lei, dar nu pentru mult timp, pentru că stocurile fie s-au golit, fie au fost înlocuite deja de cele la noul preț.

FB IMG 1646844037125

Screenshot 20220309 184155 Facebook

Oamenii au ieșit să alimenteze

Încă din această dimineață circulă zvonul că prețul carburanților ar putea exploda în seara aceasta, motiv pentru care românii s-au conformat și au luat măsuri. Benzinăriile sunt pline în acest moment, iar unii dintre clienți iau și provizii în sticle și bidoane.

Screenshot 20220309 184305 Facebook

Totuși, nu a fost făcut un anunț oficial în acest sens, cum că prețul carburanților va ajunge la 10-12 lei. Însă, ținând cont de sfaturile specialiștilor și de ce se petrece în lume în acest moment, războiul dintre Ucraina și Rusia, ne putem aștepta la tot ce este mai rău.

Până acum, o mulțime de state au luat măsuri radicale în ceea ce privește achiziția de petrol. De exemplu, Marea Britanie a anunțat că va stopa până la finalul anului 2022 importurile de petrol din Rusia. De altfel, președintele american Joe Biden a anunțat și el interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata