Acasă Politică Proiect PSD: Ratele la casă pentru militari și polițiști, subvenționate din bugetul...

Proiect PSD: Ratele la casă pentru militari și polițiști, subvenționate din bugetul statului

DISTRIBUIȚI

Proiect PSD: Ratele la casă pentru militari și polițiști, subvenționate din bugetul statului

Statul ar putea subvenționa ratele creditelor pentru case pe care le au cadrele militare din Armată, servicii secrete şi MAI. Asta dacă se aprobă o propunere legislativă depusă spre finalul anului trecut de 12 senatori şi deputaţi PSD, notează Adevărul.ro.

Conform proiectului, militarii aflați la prima numire în funcție sau nevoiți să se mute în interes de serviciu, care contractează un credit imobiliar sau ipotecar, vor putea beneficia de plata parțială sau chiar totală a ratei împrumutului „în cuantum de până la 50 la sută din salariul de bază”.

După absolvirea şcolilor de profil şi după numirea la post, poliţiştii şi cadrele militare care nu au locuinţă în localitatea respectivă şi care contractează un credit ipotecar sau imobiliar vor primi o compensaţie pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata împrumutului, se arată în proiectul depus de către cei 12 senatori și deputați PSD.

Compensaţie lunară s-ar acorda pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului şi doar pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei.

Citește și: Avertisment! Stația spațială chinezească, de 8,5 tone, se prăbușește pe Pământ în săptămânile următoare

Subvenţionarea produce loializarea, cred iniţiatorii. În prezent, militarii şi poliţiştii mutaţi în interesul serviciului în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul, au locuinţele subvenţionate de stat prin intermediul unei compensări de la Bugetul de stat a chiriei.

Iniţiatorii îşi motivează propunerea de modificare legislativă prin faptul că toate modalităţile de recompensare a poliţiştilor şi militarilor au „menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligaţiilor deosebite care le revin, în vederea loializării faţă de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea, faţă de valorile şi principiile statului român şi ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente şi adecvate a beneficiarului activităţii lor, cetăţeanul”.

Iniţiatorii mai cred că astfel se va stopa şi valul de pensionări anticipate din sistemul militar pentru că măsura va „loializa” această categorie de personal şi că statul dă aceste sume de bani pe chirii „fără o finalitate concretă”, mai scrie sursa citată.

Sociologul Mircea Kivu, care arată că nu e totuna să subvenţionezi o chirie pentru o locuinţă de serviciu şi să compensezi o rată la un credit pentru casă, consideră că propunerea este discriminatorie.

„O recompensă la adresa militarilor, dar nu este clar din ce motiv. Pentru societate sunt la fel de importanți şi profesorii sau medicii. Dacă avem în vedere această ultimă categorie, şi până acum erau diferenţe între salarizarea unui medic militar şi cea a unuia civil cu pregătire asemănătoare”, a declarat Mircea Kivu, conform sursei citate.

Proiectul se poate consulta AICI.

Citește și:

Un primar model din județul Vaslui! Nu dă banii pe panseluțe și borduri, oferă burse pentru copiii care merg la facultate

loading...