Acasă Politică Propunere PSD: condamnații pentru corupție, să execute pedeapsa acasă sau doar în weekend

Propunere PSD: condamnații pentru corupție, să execute pedeapsa acasă sau doar în weekend

DISTRIBUIȚI

Propunere PSD: condamnații pentru corupție, să execute pedeapsa acasă sau doar în weekend

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, marți, mai multe amendamente la trei propuneri legislative referitoare la măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate.

Comisia a stabilit că persoanele condamnate, inclusiv pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare, să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau executarea fracționată a pedepsei în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat, notează știrileprotv.ro.

Deputații jurişti au comasat, astfel, trei propuneri legislative iniţiate de PNL şi UDMR, adăugând mai multe amendamente ale PSD. Liberalii au protestat faţă de amendamentele PSD, menţionând că acestea schimbă fundamental propunerea făcută de ei.

Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD, mai scrie sursa citată.

Citește și: Mama unuia dintre bătăușii din Brașov, reacționează dur la comentariile românilor: „Doar niște analfabeți îmi pot da mie explicația educării unui copil!”

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fracţionată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat pentru această măsură de executare, precum şi executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunităţii şi de zile de executare sâmbătă şi duminică într-un centru special înfiinţat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea legii, şi prin crearea, în spaţii noi, a centrelor de detenţie pentru executarea măsurilor alternative, prin achiziţia de brăţări electronice în scop de supraveghere a executării pedepselor la domiciliu, prin angajarea de personal în sistemul de probaţiune, norma de angajare fiind de un inspector de probaţiune pentru cel mult 60 de persoane care execută o măsură alternativă la măsura executării în detenţie a pedepsei cu închisoarea.

Deputaţii jurişti au mai stabilit că în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă.

Potrivit amendamentelor propuse de UDMR, se va reveni la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Astfel, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate, prevede textul adoptat, conform sursei citate.

Citește și: Mama unuia dintre bătăușii din Brașov, reacționează dur la comentariile românilor: „Doar niște analfabeți îmi pot da mie explicația educării unui copil!”

Comisia juridică a amânat votul asupra raportului pentru a face mai multe corelări între texte.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să decidă asupra acestor modificări.

Un proiect foarte bun pentru ţară a fost denaturat de intervenţia PSD, l-au transformat în cu totul altceva. Ne-am propus, preluând un model din legislaţia europeană (…) şi care duce la limitarea recidivei, la diminuarea fenomenului infracţional, l-am preluat, am încercat să-l trecem prin Parlament.

Se pare că nu se poate, a fost complet denaturat de colegii noştri. Drept urmare, vom vota împotrivă. L-au preluat denaturându-l şi va fi practic un proiect inaplicabil, probabil ne vom vedea din nou la CCR”, a afirmat Cupşa.

Liberalul Gabriel Andronache a subliniat că reglementarea adoptată de comisie este “aberantă”.

„Sunt trist că o idee bună o să devină istorie ca urmare a faptului că noi, PNL, vom contesta la Curte această reglementare aberantă aşa cum a ieşit din comisie. Practic, au amestecat trei proiecte de lege astfel încât nici colegii din majoritate nu mai ştiau ce au votat. Ca atare, nu mai avem decât o singură alternativă”, a spus deputatul liberal.

Deputatul Stelian Ion (USR) a susţinut că prin modificările adoptate în Comisia juridică PSD vrea să încurajeze corupţia şi infractorii.

Variantele care au rezultat sunt pur şi simplu şocante. Nu-mi imaginam să se ajungă la astfel de propuneri după care în România o persoană condamnată definitiv la 5 ani, deci vorbim de pedepse grave, îşi va ispăşi pedeapsa după un an de zile acasă bine mersi.

Acesta este regimul pe care PSD vrea să-l instituie în România, încurajând corupţia, infractorii. Dovedim pe zi ce trece că suntem o ţară de hoţi, eu impresia asta o am. Este foarte grav. (…) Se pare că PSD vrea să facă un cadou de iepuraş deţinuţilor”, a spus deputatul.

În replică, preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD), a afirmat că prevederile adoptate sunt inspirate din legislaţia internaţională.

„Avem o decizie pilot pe care trebuie să o adoptăm, şi măsuri alternative, aceste măsuri alternative sunt inspirate din legislaţia internaţională. (…) Au fost trei propuneri care astăzi au fost sincronizate”, a arătat Nicolicea.

Sursa: News.ro / stirileprotv.ro

Citește și:

Mobilizare în Săptămâna Mare. Zeci de români au sărit în ajutorul bătrânului bătut cu bestialitate în Brașov

loading...