”Provocăm atâtea pierderi inamicului, încât nu știe unde să caute ajutor. E patetic”

”Provocăm atâtea pierderi inamicului, încât acesta nu știe unde să găsească ajutor”, afirmă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în a 19-a zi a conflictului care i-a ucis mii de compatrioți.

Președintele a făcut aceste afirmații înaintea celei de-a 4-a runde de negocieri de luni, 14 martie, care au fost amânate pentru marți.

Potrivit unei înregistrări VIDEO care a fost postată pe Facebook de postul britanic Channel Four, Zelenski a declarat că atacatorii ruși sunt ”patetici”, deoarece nu reușesc să cucerească Ucraina nici chiar după ce s-au pregătit pentru acest război timp de 10 ani.

”Este a 19-a zi a rezistenței noastre. Forțele Armate Ucrainene sunt puternice și creative. Provocăm atâtea pierderi inamicului, încât acesta nu știe unde să găsească rezerve, unde să găsească ajutor, ajutor pentru ei, pentru invadatori. Este patetic. Dar noi nu avem timp să ne relaxăm. Rusia s-a pregătit pentru acest război de decade. Au adunat resurse militare semnificative pentru cucerirea vecinilor și pentru distrugerea Ucrainei și a Europei pe care o știm și pe care o prețuim.

Din acest motiv, noi trebuie să rămânem puternici și să luptăm ca să câștigăm pacea pe care ucrainenii o merită, o pace onestă cu garanții de securitate pentru statul nostru și poporul nostru, care va fi pusă pe hârtie.” – a spus președintele Ucrainei.

Zelenski se va adresa Parlamentului Canadei

Zelenski se va adresa marţi prin legătură video parlamentului Canadei, ţară unde trăiesc circa 1,5 milioane de persoane cu ascendenţă ucraineană, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

La invitaţia premierului canadian Justin Trudeau, liderul de la Kiev va vorbi la o sesiune comună specială a celor două camere reunite ale parlamentului canadian.

Partidul Liberal al lui Trudeau a apreciat că discursul lui Zelenski ″va fi o oportunitate pentru canadieni să asculte direct cât de urgentă şi gravă este situaţie în care se află populaţia Ucrainei″⁣.

Cu circa 1,5 milioane de persoane care se declară de origine ucraineană, Canada este, după Rusia, a doua ţară cu cea mai numeroasă comunitate de ucraineni. Primul val migrator ucrainean către Canada a fost înaintea Primului Război Mondial, când aproximativ 200.000 de ucraineni s-au instalat în această ţară.

Vice-premierul Canadei, Chrystia Freeland, este şi ea de origine ucraineană şi a studiat la Universitatea din Kiev la sfârşitul anilor ’80.

Canada a devenit unul dintre principalii aliaţi ai guvernelor de la Kiev după revoluţia din 2014 care l-a înlăturat pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. După invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, premierul Trudeau s-a evidenţiat ca unul dintre cei mai activi susţinători ai sancţiunilor împotriva Rusiei.

Discursul de marţi se înscrie în seria intervenţiilor lui Zelenski prin videoconferinţă în diferite foruri legislative. El s-a adresat deja Parlamentului European şi celui britanic, în faţa celui din urmă promiţând că ţara sa nu se va preda în faţa invaziei ruse, şi comparând situaţia Ucrainei cu rezistenţa Marii Britanii în faţa Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. Zelenski se va adresa miercuri şi Congresului american.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata