Pensiile vor crește de la data de 1 ianuarie 2024, diferența dintre pensia minimă și cea medie fiind de aproape 1.000 de lei.

 

Punctul de pensie creşte cu 240 de lei

Pensiile seniorilor vor fi mărite în raport cu rata inflației, iar de la data de 1 ianuarie 2024 valoarea punctului de pensie va crește cu 240 de lei. În urma calculelor, pensia va crește cu cel puțin 151 de lei în raport cu rata inflației.

Pensiile vor crește însă diferențiat, urmând ca în prima fază să fie majorată doar pensia minimă. Pensia minimă în România este în valoare de 1.125 de lei, bani din care trăiesc aproximativ un milion de români.

Cât despre noua lege a pensiilor, aceasta va trece prin procesul de aprobare parlamentară și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Potrivit lui Marcel Ciolacu, toate pensiile se vor majora cu 13,8% începând cu data menționată. Pensiile vor fi indexate cu rata inflației, având în vedere că indicele de inflație din anul precedent este de 13,8%.

În ce stadiu se afla noua lege a pensiilor

Șeful Guvernului susține că până la sfârșitul lunii noiembrie, legea pensiilor ar trebui să treacă prin Parlament, urmând să fie pusă în aplicare de la

data de 1 ianuarie 2024. Noua lege a pensiilor ar trebui să rezolve anumite inechități, motiv pentru care punerea în aplicare va mai dura.În ultimele sale apariții, Marcel Ciolacu a susținut faptul că vor avea loc mai multe discuții la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene.

Subiectul principal de discuție va fi chiar noua lege a pensiilor. Marcel Ciolacu este sigur de două lucruri, că noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și că majorarea va avea loc în raport cu indicele inflației pe anul trecut. 

Noua lege a pensiilor are ca obiectiv corectarea inechitățile existente în sistemul de pensii. Prin această modificare, guvernul își propune să asigure că pensiile mici beneficiază de majorări semnificative. În trecut, au existat ajutoare one-off care au fost aplicate pentru a sprijini majorările, însă acestea nu vor mai fi acordate în viitor.