Raed Arafat, anunt pentru romani: “Da, va fi obligatorie”

0

Raed Arafat, seful DSU, a prezentat principalele modificari.

Astfel, in localitatile unde rata de incidenta depaseste 6 la mia de locuitori accesul la anumite activitati este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boala.

Astfel, intrarea in localuri ori la evenimente, fie publice sau private, nu mai este permisa in baza unui test Covid negativ.

Doar cei vaccinati sau cei trecuti prin boala vor avea acces.

Doar persoanele care fac dovada vaccinarii ori a trecerii prin boala vor avea acces la terase, in restaurante, cinematografe, sali de spectacole sau la competitiile sportive, indiferent daca sunt organizate in spatii inchise ori in aer liber, dar si la mitinguri si demonstratii, unde pot participa cel mult 100 de persoane.

In toate cazurile, nu se poate depasi miezul noptii.

Aceleasi reguli se aplica si in cazul unor evenimente private, nunti sau botezuri, de exemplu, iar numarul invitatilor este limitat la 200, cu sala plina doar pe jumatate.

Aceeasi regula se aplica si pentru sali de jocuri de noroc, piscine interioare si locuri de joaca pentru copii.

″Intrebarea ‘de ce nu permitem si testatilor?’ Exista un management al riscului aici, consideram activitatile care au fost reglementate ca activitati cu risc si pentru a reduce numarul celor care ajung la spitalizare la terapie intensiva; testatii pot sa se infecteze, pot sa aiba probleme si pot sa ajunga la terapie intensiva, motiv pentru care in zonele unde este riscul mai mare a ramas prelungirea unor activitati peste 6 la mie doar pentru persoanele vaccinate si persoanele care sunt trecute prin boala”, a mentionat Raed Arafat.

Purtarea mastii in aer liber, obligatorie la o incidenta de peste 6 la mie, dar vor exista si exceptii

“La rata de peste sase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea mastii in aer liber, n.r.), dar vor fi si exceptii, anumite activitati. Asta o veti vedea cand se va emite ordinul ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor Interne, in ziua de luni, care vor stabili si exceptiile, unde nu se poarta. De exemplu, daca sunt activitati sportive in parc, undeva, acolo nu se va purta. Dar in zonele care sunt aglomerate, in zonele unde exista risc de infectie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste exceptii. Va aparea, speram, in cadrul zilei de luni”, a mai spus seful DSU.

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide