Raed Arafat anunţă noi măsuri pentru români. Ce prevede HG adoptată marţi de Guvern

În cadrul şedinţei de Guvern de marţi dimineaţă, Raed Arafat a anunţat noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

„Se certifică pandemia de Covid-19. Se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc din țările cu risc epidemiologic ridicat. Criteriul de risc: rata de cazuri noi la 100000 de locuitori în ultimele 14 zile mai mare decât cea din România.

Lista țărilor respective se revizuiește săptămânal de INSP.

Sunt exceptate persoanele care nu prezintă simptome de Covid-19: șoferii de tiruri, șoferii de microbuze și autocare, membrii Parlamentului European, ai instituțiilor internaționale, piloții de aeronave și personalul navigant, personalul navigant maritim și fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar, lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu și membrii familiilor acestora, studenții români care au examene sau care încep studiile, membrii delegațiilor sportive internaționale care participă la competiții sportive.

Se instituie măsura carantinării pentru persoanele care au intrat în contact cu persoane infectate, prin decizia DSP.

Pentru naștere, căsătorie, deces, tratament medicale, preschimbare documente de identitate șamd poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină”, a spus Raed Arafat la începutul şedinţei de Guvern.

Reamintim că Legea carantinării şi izolării a apărut în Monitorul Oficial pe 18 iulie şi se aplică de marţi, 21 iulie. Legea carantinei şi izolării nu se aplică doar în perioada epidemiei de COVID-19, ci pentru orice altă epidemie sau situație de risc epidemiologie și biologic. Prevederile actului normativ sunt pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.


Apreciază și distribuie !

Persoanele care au intrat în contact direct cu bolnavi de COVID-19 vor fi carantinate în baza unei decizii emise de Direcţia de Sănătate Publică pentru fiecare, individual, potrivit Hotărârii 36 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prezentată marţi, în cadrul şedinţei de Guvern, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

* Hotărârea 36 a CNSU – text integral AICI

Articolul 4 al hotărârii prevede: „Se instituie măsura carantinării persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, care se dispune pentru fiecare persoană individual prin decizie a Direcţiei de Sănătate Publică competentă teritorial”.

Articolul 5, alineatul 1 al Hotărârii CNSU stipulează anumite excepţii: „Pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, ş.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină prevăzută la articolul 2 (pentru persoanele care sosesc în România din ţările, zonele de risc epidemiologic ridicat – n.r.) şi articolul 4, pe baza documentelor justificative”.

„Analiza situaţiilor prevăzute la alineatul (1) este realizată la nivelul centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei şi cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcţia de Sănătate Publică”, conform alineatului 2 al articolului 5.

Alineatul 3 al aceluiaşi articol prevede că „în decizia de suspendare se va menţiona, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică şi măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2”.

Articolul 6 al Hotărârii CNSU propune „completarea Hotărârii Guvernului 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17.07.2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu măsuri referitoare la posibilitatea instituirii izolării şi carantinării asupra persoanelor sau a carantinării zonale”.

Hotărârea adoptată marţi de CNSU se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora, potrivit articolului 7 al actului normativ.