Raed Arafat, mesaj de ultimă oră pentru toti românii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, îi avertizează pe toți cetățenii români să respecte recomandprile autorităților și să nu mai iasă din casă decât atunci când este absolut necesar. In acest weekend, au ieșit la plimbare foarte multe persoane, mai ales în Bucuresti. Mulți au profitat de vremea caldă și au considerat că este potrivit sa iasă în parc sau chiar la grătar.

„Mai multe persoane au sunat sa spuna ca sunt prea multi care au iesit la plimbare si la gratare fiind vremea frumoasa.
In aceasta perioada ramanerea acasa si evitarea activitatilor care pot sa va expuna si sa expuna familiile voastre este extrem de importanta. Virusul nu se vede, nu se simte si nu are gust ca sa-l evitati. Acesta se evita numai prin masurile de izolare si distantare sociala.
Evitati expunerea persoanelor varstince din familiile d-voastra la acest risc printr-un comportament responsabil.
Va rog mult evitati la maxim activitatile care nu sunt esentiale in aceasta perioada!”, a scris Raed Arafat pe rețelele de socializare.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a postat pe pagina sa de Facebook un ghid pentru cei care merg la cumparaturi:

„Ce fac inainte de a merge la cumparaturi? Cum ma protejez in timpul cumparaturilor? Ce fac cand ma intorc de la cumparaturi?

Sunt 3 intrebari la care cu siguranta v-ati gandit, mai ales in aceasta perioada dificila.

Pentru a ramane protejati si pentru diminua pe cat posibil riscul de a va infecta cu noul Coronavirus, am pregatit un ghid special, intitulat “Ghid pentru Cumparaturi”.

Respectati masurile generale de protectie:

SPALATI DES MAINILE!!! ***** SPALATI DES MAINILE!!! ***** SPALATI DES MAINILE!!! 

✅Dezinfectati suprafetele din preajma

✅Daca stranutati sau tusiti, acoperiti-va nasul si gura

✅Nu va atingeti fata cu mainile murdare

✅Evitati persoanele bolnave


Apreciază și distribuie !

✅Masca de protectie: doar daca sunteti bolnav sau in apropierea celor bolnavi

✅Animalele de companie nu sunt un pericol

✅Luati medicamente doar la recomandarea medicului

Ce fac inainte de a merge la cumparaturi?

Pregatiti o lista a lucrurilor de cumparat, pentru a evita petrecerea unui timp indelungat in supermarket. Evitati orele de varf (dimineata/seara) si mijloacele de transport in comun aglomerate. Asigurati-va ca aveti la dumneavoastra: pachet de servetele de unica folosinta, gel dezinfectant (alternativ, manusi). Pregatiti, langa usa de la intrare, dezinfectant si servetele de unica folosinta pentru cand veti reveni de la cumparaturi

Cum ma protejez in timpul cumparaturilor?

Nu atingeti carucioarele direct cu mana, daca in prealabil nu ati dezinfectat suprafata si mana sau daca nu purtati manusi. Pastrati o distanta de cel putin 1 metru intre dumneavoastra si persoanele din apropiere. Ideal, 2 metri. Nu va imbulziti si evitati multimile de oameni adunate pe acelasi raion; asteptati eliberarea acestuia.

Cand ajungeti la casele de marcat, pastrati cel putin 1 metru distanta (estimat un carucior) intre dumneavoastra si persoanele din fata si din spatele dumneavostra. Evitati plata cu bancnote si optati pentru plata prin card bancar sau telefon; daca, totusi, sunteti nevoiti sa achitati cash si primiti rest bancnote, asigurati-va ca va dezinfectati pe maini imediat dupa ce ati efectuat plata. Evitati apropierea telefonului mobil de fata/ureche

Ce fac cand ma intorc de la cumparaturi?

Folositi dezinfectantul (sau alcoolul sanitar / spirt) si servetelele pregatite inainte de plecare pentru a va dezinfecta mainile, manerul usii, telefonul mobil, cheile imediat dupa inchiderea usii. NU duceti cumparaturile/plasele in bucatarie/la locul lor (le puteti lasa la intrare).

Inainte de asezarea produselor la locul lor in casa, dezinfectati suprafata acestora cu un servetel si dezinfectant (sau alcool sanitar/spirt). Pe legume si fructe NU se pulverizeaza cu substante – spalati-le foarte bine!

Cu un servetel imbibat in dezinfectant (sau alcool sanitar / spirt), curatati, dupa caz, exteriorul gentii/rucsacului purtat(e) la cumparaturi, exteriorul portofelului folosit sau/si cardurile bancare

Stai acasa pe cat posibil! Evita deplasarile non-urgente! E singurul mod prin care te poti proteja pe tine si pe cei dragi!”