Rafila: „Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia”

Alexandru Rafila, specialist în microbiologie, a participat la dezbaterea online „Vaccinarea: ignorată în România, soluţie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile”. Acesta a declarat că vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus.

Rafila: „Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia.” Singura soluție împotriva Covid-19 este vaccinul
Specialistul a spus că vaccinul va fi mult mai solicitat acum decât în anii anteriori și există posibilitatea ca acesta să acționeze cu succes în procesul de prevenire a bolilor. Astfel, Rafila trage un semnal de alarmă în atenția românilor.

„Nu este o glumă, este o posibilitate şi, din această cauză, cred că ar trebui să acţionăm acum, nu să aşteptăm să ajungem iar în situaţia în care numărul mare de îmbolnăviri de gripă generează un interes pentru vaccin, în momentul în care vaccinul nu mai este disponibil.”

În ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, specialistul a mai spus că toate țările văd soluția în descoperirea unui vaccin care să oprească lanțul transmiterii. Acesta susține și faptul că ar fi nevoie chiar de o lege a vaccinării pentru atingerea ţintelor OMS- de 95% acoperire vaccinală.


Apreciază și distribuie !

Medicul a menționat și că în România, în ultimii 10 ani, a scăzut în mod constant acoperirea vaccinală. Acesta crede că, în cazul în care va fi găsit un vaccin care să elimine infecţia cu noul coronavirus, oamenii vor apela cu mai multă încredere la acest serviciu.

Alexandru Rafila a susținut că vaccinul aduce beneficii semnificative în cazul adulților și vârstnicilor, care, în contextul pandemiei, ar gestiona mai bine situația în acest fel.

„O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice. În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi.”

Specialistul acuză că sistemul de sănătate s-a descentralizat și susține că acesta are nevoie de întăriri, mai ales în această perioadă critică.