Război în Ucraina. Întâlnire de gradul zero între Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov. SUA vor instala rachete Patriot în Polonia


Războiul din Ucraina intră în a treia săptămână de conflict, iar o rezolvare pașnică pare să nu fie obținută prea curând, cu toate că marile puteri ale lumii îndeamnă către asta.

transparent

Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov se întâlnesc la Ankara

Ziua de joi este marcată de o întâlnire la nivel înalt între oficialii din părțile beligerante. Astfel, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, și omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, vor avea o întâlnire la Ankara, unde vor fi găzduiți de ministrul de extern turc, Mevlüt Çavuşoğlu.

Aceasta este cea mai importantă întâlnire între oficiali ucraineni și ruși de la începerea războiului. Au existat deja câteva runde de negocieri între delegații ale celor două state, care nu s-au soldat însă cu vreun rezultat.

Centrala de la Cernobîl a fost în centrul atenției pe parcursul ultimei zile, după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că a pierdut contactul cu instalația din Ucraina. Forțele armate ruse au deconectat centrala de la rețeaua electrică, astfel că au apărut îngrijorări referitoare la posibile degajări radioactive.

Ucrainenii au cerut un armistițiu în zonă, astfel încât să poată fi efectuate reparații urgente la rețeaua centralei. Coridoarele umanitare desfășurate pe parcursul zilei au avut un succes variabil. Dacă la Sumî, de exemplu, armata rusă a respectat armistițiul și peste 5.000 de civili au fost evacuați din oraș, în alte regiuni oamenii de rând au rămas captivi în localitățile bombardate.

La Demidiv, în schimb, ucrainenii au acuzat forțele ruse că au deschis focul asupra armatei și civililor. “Astăzi, în timpul evacuării oamenilor din Demidivul ocupat, un polițist din regiunea Kiev, sergentul superior Oleksii Ponomarenko, a murit eroic. Invadatorii au deschis focul în direcția oamenilor legii și a civililor”, a declarat Andrii Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev.

Orașul Mariupol – scena unui adevărat dezastru umanitar – morții sunt așezați în gropi comune

Cea mai gravă situație în urma bombardamentelor din Ucraina, din cursul zilei de miercuri, a fost înregistrată în Mariupol. Aici, rușii au lovit o maternitate, Occidentul reacționând prompt și vehement la acest atac. Boris Johnson, premierul britanic, a afirmat că ”puține lucruri sunt mai depravate decât a ținti asupra celor vulnerabili și fără apărare”, în vreme ce Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a afirmat că ”nu înțelegem cum e posibil ca, în lumea modernă, so bombardezi un spital pentru copii.”  

Și președintele Zelenski a condamnat în termeni duri bombardamentul. Acesta a transmis și un avertisment Occidentului, afirmând că după Ucraina urmează și alte țări. Orașul Mariupol se confruntă cu cea mai dificilă situație, fiind sub asediu de aproximativ o săptămână. Locuitorii din oraș nu mai au curent electric, gaze, apă sau căldură. Unii dintre ei au ajuns să consume zăpadă topită pentru a se hidrata.

În cimitirul central al orașului a fost săpată o groapă comună de 25 de metri lungime. Trupurile civililor și militarilor morți au fost înfășurate în saci sau în covoare. Între timp, soldații ruși se tem să se întoarcă acasă în țara lor, datorită tratamentului dur la care vor fi supuși. Un militar a declarat că a avut ocazia să vorbească la telefon cu familia sa, cu ajutorul armatei ucrainene, aflând astfel că rudele sale se adunaseră pentru înmormântare.

Un alt tânăr de 19 ani, Alexei Babikin, declara că nu vrea să se mai întoarcă în Rusia, cât timp țara va fi condusă de Vladimir Putin. Acești soldați capturați arată un adevăr pe care în cursul zilei de miercuri, și Kremlinul l-a recunoscut, anume că a trimis pe front recruți care își satisfăceau stagiul militar obligatoriu conform legilor din Rusia. Ministerul Apărării a confirmat acest fapt, cu toate că în urmă cu doar câteva zile, Vladimir Putin afirma că pe front au fost trimiși doar soldați profesioniști.

Ajutoare financiare, umanitare și militare pentru Ucraina

Statele Unite au aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina cu mult mai mare decât cel pe care l-a solicitat Casa Albă. Acordul bipartizan presupune peste 13,5 miliarde de dolari sprijin pentru țara invadată. Pentagonul a confirmat că a instalat două baterii Patriot în Polonia, la cererea guvernului de la Varșovia. Bateriile au fost transferate din Germania

”Cele două baterii Patriot sunt de acum prezente în Polonia. Nu vom dezvălui unde sunt, dar sunt în Polonia și sunt active”, a afirmat un oficial al Pentagonului. Tot miercuri, SUA au respins propunerea Poloniei de a livra avioanele MiG-29 armatei americane, care mai departe urma să le predea Ucrainei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a fost cel l-a informat pe omologul său polonez că Washingtonul nu sprijină planurile Varșoviei. Anunțul a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. ”Serviciile de informații estimează că transferul (avioanelor) MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o escaladare și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar putea crește perspectivele unei escaladări militare cu NATO.”

Și China a trimis ajutoare umanitare în Ucraina

De asemenea, și China a făcut o mutare importantă pe parcursul zilei, anunțând că a trimis ajutoare umanitare în Ucraina, în valoare de aproape 800.000 de dolari. În timp ce în Ucraina sosesc ajutoare din toate direcțiile, situația economică din Rusia devine din ce în ce mai dificilă.

Statul chinez continuă politica sa moderată în adresarea față de conflict și îndeamnă cele două părți să găsească o soluție diplomatică. Ba chiar China s-a oferit de mai multe ori să medieze conflictul dintre cele două state.

Marea Britanie alege să furnizeze echipamente militare Ucrainei, de data aceasta fiind vorba de sisteme anti-rachetă, necesare pentru a proteja cerurile țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata