Acasă ROMÂNIA Reteta vinului fiert pentru a trata raceala si a de binedispune

Reteta vinului fiert pentru a trata raceala si a de binedispune

337
DISTRIBUIȚI

Frigul ne indeamna sa poftim la alimente si bauturi fierbinti de indata ce reusim sa intram in casa, dar si cand iesim in oras. Serile cu prietenii sunt mult mai savuroase in compania unui vin fiert aromat, specific sezonului.

Poate nu te-ai gandit la beneficiile posibile ale acestei licori, insa, in afara de gustul bun, vinul fiert tine si simptomele de raceala departe. Asta mai ales pentru ca e lichid cald si ajuta sistemul imunitar, insa si prin prezenta ingredientelor folosite de obicei, care au si ele proprietati benefice.

Stiai deja ca strugurii rosii sunt surse excelente de antioxidanti, dar te-ai fi gandit ca poti prelua acesti antioxidanti si consumandu-i sub forma de must sau vin? Evident, vorbim despre cantitati moderate.

Mai au si resveratrol, care se pastreaza in vin si ii dau proprietati anti-aging, avand in acelasi timp grija de inima ta si contribuind la buna functiune a sistemului circulator. Nu in ultimul rand, vinul contine si polifenoli, care te ajuta sa infrunti efectele radicalilor liberi si procianidine, care reduc tensiunea arteriala.

Un pahar de vin rosu consumat ocazional e sanatos si te ajuta sa te destinzi, mai ales dupa o zi grea de munca. O cana de vin fiert, totusi, e parca mai savuroasa alaturi de prieteni.

Ce ingrediente se potrivesc cu vinul rosu?
Daca vrei sa il prepari chiar tu, poti cumpara plicuri de condimente gata pregatite, ce contin de obicei scortisoara, coji de portocale, cuisoare, nucsoara, anason, coji de mar si o oarecare cantitate de zahar, ori poti incerca sa folosesti propria combinatie de arome, in functie de ce ai la indemana prin casa.

Bucati de mar, de gutuie sau de para pot da vinului fiert arome demne de Master Chef, mai ales daca adaugi si vanilie de Bourbon sau de Madagascar, dupa preferinta.

Portocalele sunt si ele bine venite in vin fiert, chiar impreuna cu rudele lor clementine, mandarine sau minole. Nici lamaia nu e exclusa, daca vrei o bautura cu gust de cocktail, dar e mai potrivita pentru partea decorativa, in special sub forma de feliute foarte subtiri sau rondele din coaja. Pentru toate citricele, daca folosesti si coaja si este indicat sa o faci, pentru aroma puternica, dar si pentru vitaminele continute in ea, e bine sa folosesti o perie speciala de curatare sau sa le clatesti bine cu apa si bicarbonat, sa indepartezi ceara pe care o au de obicei cele din comert.

Deasemenea, poti incerca si condimente folosite in general pentru mancaruri, ca frunzele de dafin, rozmarinul sau piperul roz.

Pentru indulcire, e foarte bun zaharul brun sau zaharul pudra, care se dizolva rapid. Poti incerca, insa, sa il fierbi doar folosind fructe si condimente si sa vezi dupa aceea daca simti nevoia de indulcire. Daca vrei, poti sa folosesti si miere.

Potpuriu de arome
Daca la condimente poti sa folosesti orice poftesti din gama potrivita iernii, la fructe e ideal sa nu combini prea multe arome in acelasi timp. Poti pune mere, pere si gutui in acelasi vas, dar nu si portocalele, lamaile si celelalte citrice, care dau o aroma diferita. Poti, in schimb, sa fierbi in mai multe vase, sa ai mai multe tipuri de gusturi.

Nu te opreste nimeni sa nu pui si ananas, fructe de padure sau prune, cirese, chiar din compot, daca vrei sa experimentezi gusturi mai rare, usor exotice. Vei obtine ceva asemanator cu un punch cald.

Scortisoara e buna la oricare dintre combinatii, daca iti place gustul, mai ales ca are efect antiinflamator si e de ajutor si daca suferi de sinuzita.

Nu uita ca, desi e dulce si aromat, nu tot alcoolul s-a evaporat prin fierbere, asa ca e bine sa il consumi cu moderatie. Iar daca esti dintre cei care nu consuma alcool pe motiv ca ii adoarme, gandeste-te fix pe dos: de ce sa nu il incerci tocmai pentru asta, pentru un somn linistit si odihnitor ce va veni dupa ce l-ai savurat?

Iti sugeram si o reteta simpla, dar tine minte ca e un domeniu unde te poti simtii liber(a) sa experimentezi.

Reteta de vin fiert

Ingrediente:

  • 1 litru de vin rosu
  • 250 ml apa
  • 200 grame de zahar sau 100 de grame de miere
  • Doua batoane de scortisoara
  • O pastaie de vanilie
  • Cateva cuisoare
  • Nucsoara proaspat rasa
  • Un anason stelat
  • O jumatate de lingurita de boabe de piper negru
  • Felii subtiri de portocale

Mod de preparare:

Aici e partea simpla. Se pun toate ingredientele la fiert, la foc de intensitate medie, pana aproape de a da in clocot. Se strecoara apoi in cani pe care le poti decora cu felii de portocale, lamaie sau lime.

Sursa foto: Shutterstock

loading...