Școlile din România rămân deschise indiferent de incidența Covid-19. CNSU a aprobat folosirea testelor salivare. Update

0

CNSU a stabilit noile măsuri din școli
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat noile măsuri privind pandemia. Deciziile fac referire inclusiv la școli și la modul de funcționare al acestora.

Astfel, s-a stabilit oficial ca unitățile de învățământ să funcționeze indiferent de rata de infectare, după ce, inițial, decizia oficialilor a fost ca ele să funcționeze până la o incidență de 6 la mia de locuitori.

„Permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, arată decizia CNSU de joi seară.

Totodată, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt abilitate să se ocupe de „stabilirea modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală”.

Hotărârea CNSU stabilește și faptul că testele rapide antigen non-invazive salivare pot fi folosite pentru testarea elevilor, dar și a cadrelor didactice, pentru ca riscul epidemiologic din școli să fie unul scăzut.

De asemenea, controalele de la școli vor fi intensificate, pentru a se verifica dacă măsurile sanitare în vigoare sunt respectate.

„Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”, arată Hotărârea nr. 76 din 30.09.2021.

Conform declarațiilor făcute de premierul Florin Cîțu, testele vor fi făcute o dată sau de două ori pe săptămână.

”Se fac comenzi pentru teste, sunt unele pe stoc, se va urgenta procedura pentru a avea testele cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu.

Agenția Națională a Medicamentului trebuie să stabilească care sunt testele salivare folosite în UE, iar ele urmează să fie achiziționate ulterior.

„Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și să comunice specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate”, mai arată hotărârea.

Florin Cîțu a anunțat, joi, că pragul de infectare de 6 la mie privind închiderea școlilor va fi eliminat de Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), printr-o decizie care va fi luată în această seară.

Șeful Executivului a specificat că decizia de suspendare a cursurilor cu prezență fizică va fi luată de fiecare școală în parte, în funcție de numărul de infectări.

Mai multe detalii vor fi furnizate joi seară, după ce ministerele Educației și Sănătății vor elabora ordinul comun de modificare a vechilor măsuri.

Școlile din România, deschise și după depășirea incidenței de 6 la mie

Dorința ministrului Educației Sorin Cîmpeanu de a menține deschise școlile, indiferent de rata de infectare cu Covid-19, s-a îndeplinit.

Premierul Florin Cîțu a anunțat că școlile nu vor mai depinde de pragul de 6 la mia de locuitori. Copiii vor merge fizic la cursuri acolo unde va fi posibil. În același timp, premierul a precizat că elevii vor fi testați COVID în școli.

Premierul a mai adăugat că, prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care va fi adoptată în această seară, ”Rămâne pentru fiecare școală în parte decizia în funcție infectări”, a adăugat Cîțu.

”Urmează ca propunerea să fie aprobată de CNSU. Am scos incidența din școli, școlile vor funcționa cu prezență fizică acolo unde se poate”, a declarat Cîțu, aflat joi la inaugurarea pasajului Mogoșoaia.

 

Multumim că ne citești!

Înainte de a citi știrea, ajută-ți prietenii să citească și ei! Apasă pe distribuie pe facebook

Inchide