Semnificația sărbătorii cu cruce roșie Întâmpinarea Domnului. Ce se face pe 2 februarie

Sărbătoare mare pentru credincioșii ortodocși. În fiecare an, la data de 2 februarie, Biserica Ortodoxă marchează Întâmpinarea Domnului – o sărbătoare cu dată fixă, deosebit de importantă, una dintre cele mai mari din anul bisericesc. Care este semnificația acestei sărbători și ce se face pe 2 februarie.

Întâmpinarea Domnului – semnificația sărbătorii

Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. În această zi, Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria si dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Aceasta prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. Conform Tradiției, în Templu au fost întâmpinați de dreptul Simeon și de prorocita Ana.

Întâmpinarea Domnului are corespondent într-un obicei care se întâmplă și în zilele noastre. Mamele au datoria de a aduce nou născutul la biserică, la patruzeci de zile după naștere, unde preotul le face molifta și închinarea la sfintele icoane.

Tradiții și obiceiuri la Întâmpinarea Domnului

Există mai multe obiceiuri legate de această mare sărbătoare pe care Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an, în a doua zi din luna februarie. Astfel, în credința populară, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului.

În această zi, copiii erau unși cu grăsime de urs, pentru că se credea că puterea acestui animal impunător era transferată asupra copiilor. De asemenea, tot pe 2 februarie, bolnavii de „sperietoare” erau tratați prin afumare cu păr de urs.

Potrivit superstițiilor din popor, se credea că, dacă în această zi era soare, ursul ieșea din bârlog, își vedea umbra, se speria și se retrăgea, iarna avea să se prelungească cu încă șase săptămâni.

Pe de altă parte, dacă în aceasta zi cerul era înnorat, ursul nu-și putea vedea umbra și rămânea afară, asta însemna că iarna era pe sfârșite.

Ce se face pe 2 februarie

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc. Pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește, astfel încât credincioșii au voie să consume pește și mâncare din pește. Tot în această zi este bine ca fiecare să citească Troparul Întâmpinării Domnului, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită.

Bucura-te cea plina de dar, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca din tine a rasarit Soarele Dreptatii, Hristos Dumnezeul nostru, luminand pe cei din intuneric: Veseleste-te si tu, batranule drepte, cel ce ai primit in brate pe slobozitorul sufletelor noastre. Cel ce ne-a daruit noua si invierea.

În luna februarie, în afară de această sărbătoare cu cruce roșie, mai sunt încă trei sărbători, dar fiecare are o cruce neagră: Sfântul Haralambie, Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman; Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata