Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – tradiții și obiceiuri

0 6

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Se spune că ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, iar cei care fac rugăciuni înaintea lor sunt protejați de duhurile rele.

Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri. În ierarhia îngerească există 9 cete de îngeri și anume Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stăpânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri. Misiunea lor principală este să îi păzească pe oameni în toate ceasurile vieții lor. Aceștia nu au trup, deci nu se pot deosebi prin sex. Nu se înmulțesc, nu mor și își pot transmite gândurile unul altuia fără să rostească nimic. Cu toate acestea, îngerii pot lua formă umană în scopul îndeplinirii misiunilor pe care le au.

Sfântul Arhanghel Gavril: în limba ebraică înseamnă bărbat-Dumnezeu. El este cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana, nașterea Maicii Domnului. I se arată lui Iosif când Maica Domnului rămâne însăcinată și le vestește păstorilor că li s-a născut un Prunc. În icoane, el poartă în mână un crin alb, care este semnul binecuvântării și al veseliei, așadar el este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

De 8 noiembrie, creștinii de pretutindeni merg la biserică și aprind lumânări pentru a avea parte de lumină veșnică pe lumea celaltă. Se fac pomeniri ale morților și praznice, iar în mediul rural se organizează târguri și bâlciuri (în special în zona Bucovinei).

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.