Acasă EXTERNE Sute de mii de greci au ieșit în stradă. Protest de amploare...

Sute de mii de greci au ieșit în stradă. Protest de amploare în Atena

1
DISTRIBUIȚI

Sute de mii de greci au ieșit în stradă. Protest de amploare în Atena

Sute de mii de greci au protestat în fata Parlamentului din Atena faţă de folosirea termenului Macedonia în orice înţelegere posibilă pe care guvernul o va face cu Fosta Republică Iugoslavă.

Organizatorii mitingului susțin că în stradă a ieșit un milion de oameni, însă poliția nu a confirmat oficial cifrele, susține Ziarul Kathimerini, scrie stirileprotv.ro.

Agenția EFE relatează că sute de mii de persoane au manifestat duminică la Atena pentru a cere guvernului elen să nu accepte folosirea termenului de “Macedonia”.

Principalul orator al protestului, care s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, care a fost decenii la rând un simbol al stângii elene şi a cărui participare la miting a provocat decepţie în acest sector al societăţii.

Sunt un patriot, un internaţionalist şi dispreţuiesc şi lupt împotriva fascismului, în forma sa cea mai înşelătoare şi periculoasă, care este stânga”, le-a spus Theodorakis participanţilor la protest.

Citește și: Șerban Nicolae, pentru Euronews: „Persoanele corupte şi demnitarii nu trebuie arestaţi.”

Sursă Foto: The New York Times
Sursă Foto: The New York Times
Sursă Foto: The New York Times

„Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea să-şi extindă frontierele în detrimentul Greciei… Dacă facem concesii ar fi ca şi cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninţă”, a avertizat el, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

Citește și: Șerban Sturdza, către Gabriela Firea: „Am luat la cunoștință despre preocupările dvs. legate de penetrări. Vă rog să nu vă încordați”

Manifestanţii au venit în Atena din toate colţurile Greciei, cu autobuze închiriate special de către preoţi şi primari locali, cu maşinile personale sau cu mijloace de transport interurban.

Cu sloganuri precum “Macedonia este Grecia, Grecia este Macedonia”, “Jos labele de pe Macedonia” sau “Grecia unită, niciodată învinsă”, manifestanţii s-au pronunţat împotriva oricărei soluţii în disputa cu guvernul de la Skopje care să includă termenul de Macedonia, nume care, în opinia protestatarilor, aparţine exclusiv regiunii nordice a Greciei, cu capitala la Salonic, mai notează sursa citată.

Sursă Foto: aljazeera.com
Sursă Foto: aljazeera.com

Citește și: Tăriceanu: „Avem și certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici”

Sursa: Agerpres / stirileprotv.ro

loading...