Tarte Tatin cu sfeclă roșie

Ingrediente:

 • 4 sfeclă roșie de dimensiuni medii, curățate și tăiate în felii subțiri
 • 1 aluat pentru plăcintă (poate fi făcut acasă sau cumpărat din comerț)
 • 100 grame de zahăr granulat
 • 50 grame de unt sărat
 • 2 linguri de oțet balsamic
 • 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat
 • Sare și piper, după gust

Instrucțiuni:

 1. Încălziți cuptorul la 180°C.
 2. Într-o tigaie sau cratiță rezistentă la cuptor, topiți untul la foc mediu. Adăugați zahărul și amestecați până când zahărul se topește și caramelul începe să se formeze. Acest proces ar trebui să dureze aproximativ 5-7 minute.
 3. Adăugați oțetul balsamic și amestecați bine. Continuați să gătiți amestecul timp de 1-2 minute, până când se reduce ușor.
 4. Așezați feliile de sfeclă roșie în tigaie peste caramel. Presărați rozmarinul tocat peste ele și condimentați cu puțină sare și piper.
 5. Lăsați sfecla să fiarbă în caramel timp de aproximativ 5-7 minute până când se înmoaie ușor, dar nu se descompun complet.
 6. Între timp, pregătiți aluatul pentru plăcintă. Întindeți-l până obțineți o formă rotundă care să acopere tigaia și sfecla.
 7. Acoperiți sfecla și caramelul cu aluatul pentru plăcintă, tăind excesul de aluat de pe margini și făcând câteva tăieturi mici pe partea de sus pentru a permite aburului să scape în timpul coacerii.
 8. Puneți tigaia în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit.
 9. Scoateți tigaia din cuptor și lăsați-o să se răcească timp de 10-15 minute.
 10. Așezați o farfurie mare peste tigaie și întoarceți tarta, astfel încât partea cu sfecla roșie să fie în partea de sus.
 11. Serviți tarta Tatin cu sfeclă roșie ca atare sau alături de o salată verde proaspătă.

Această rețetă aduce o combinație neașteptată de dulce și sărat, iar sfecla roșie devine frumos caramelizată în timpul coacerii. Este o alternativă interesantă la clasicul Tarte Tatin cu mere și poate fi o plăcere culinară pentru cei care îndrăgesc aromele inedite.

Lasă un comentariu