Țelina: Reduce infecția, îmbunătățește sănătatea articulațiilor și multe altele

Fie că o mănânci crudă, fie că o adaugi într-o supă de casă sau o faci la abur, țelina oferă câteva beneficii uimitoare pentru sănătate, pentru corpul tău. Plină de vitamine și minerale, această legumă ajută la combaterea infecțiilor, îmbunătățește sănătatea articulațiilor și chiar ajută la respirația urât mirositoare. Ce altceva poate face?


Dacă țelina nu face parte din alimentația ta zilnică, iată zece motive pentru care ar trebui să o incluzi:

1. Reduce inflamația

 

Deși oferă multe beneficii, lupta împotriva inflamației este în fruntea listei, deoarece inflamația este la baza multor probleme. Din fericire pentru tine, țelina este un antiinflamator natural. Conține luteolină, un fitochimic care are multe beneficii pentru sănătate. S-a demonstrat că reduce inflamația în multe părți ale corpului, inclusiv în creier.

 

2. Reduce colesterolul

Țelina conține și ftalide care declanșează producția de acizi biliari. Acizii biliari ajută organismul să digere și să utilizeze grăsimile, dar de asemenea lucrează pentru a reduce colesterolul LDL din sânge. Consumul de aproximativ două frunze de țelină pe zi poate ajuta la reducerea cantității de colesterol rău din organism.

3. Tratează infecțiile vezicii urinare

Această gustare crocantă este și un diuretic natural. Aceiași compuși care declanșează bila? Ei bine, asta va ajuta, de asemenea, la eliminarea calculilor biliari și a bacteriilor din organism pentru a reduce inflamația, a trata infecțiile vezicii urinare și a susține un sistem digestiv sănătos.

4. Îmbunătățește sănătatea articulațiilor

 

Proprietățile sale antiinflamatorii fac minuni în afecțiunile inflamatorii, OK, asta sună destul de evident, dar doar un pahar de suc de țelină pe zi ajută la reducerea umflăturilor și durerii asociate cu guta și artrita. Dacă ați suferit vreodată de oricare dintre acestea, atunci știți că orice ameliorare este importantă.

 

5. Oferă protecție împotriva cancerului

Există mulți compuși în această legumă umilă despre care s-a demonstrat că luptă împotriva cancerului. Mai exact, ftalidele și poliacetilenele detoxifică celulele canceroase din organism pentru a ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian. Apigenina este un alt compus cu multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului.

6. Ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale

Da, fiecare aliment vegetal conține potasiu, dar această legumă oferă o doză solidă, care ajută la gestionarea tensiunii arteriale. Mai important, ftalidele din țelină ajută și la relaxarea mușchilor din jurul arterelor, ceea ce scade tensiunea arterială, ajutând la dilatarea vaselor de sânge.

7. Ajută la pierderea în greutate

 

Îți este poftă de ceva crocant? Nu mai căuta altceva! Aceste tulpini gustoase de țelină oferă gustarea perfectă pentru pierderea în greutate. O tulpină conține doar aproximativ 15 calorii și este plină de fibre. Fibrele din țelină vă vor ajuta să vă mențineți sătul  pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce te ajută să previi supraalimentarea.

 

8. Ajută la tratarea respirației urâte

Respirația urât mirositoare este rezultatul blocării bacteriilor în gingii și dinți – și, da, de asemenea în stomac. Mestecarea unei bucăți de țelină vă poate ajuta să vă curățați dinții și gingiile, datorită texturii sale, și să dislocați alimentele care sunt blocate. De asemenea, vă va împrospăta în mod natural respirația!

9. Ajută la digestie

Iată un alt beneficiu uimitor al acestei legume. Conținutul natural ridicat de apă și fibre din țelină o face un aliment ideal pentru a ajuta la constipație. Apa și fibrele insolubile vă vor ajuta să vă mențineți sistemul digestiv să funcționeze fără probleme.

10. Ajută la ameliorarea stresului

Credeți sau nu, țelina vă poate ajuta corpul să facă față mai bine stresului și anxietății. Cum? Ei bine, această legumă conține o cantitate mare de magneziu, care calmează în mod natural sistemul nervos. Datorită acestui lucru, a mânca câteva tulpini imediat înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la a avea un somn mai bun pe timpul nopții.

Lasă un comentariu