Acasă Politică Teodorovici s-a răzgândit în privința impozitării BOR. Cum vrea să gestioneze problema

Teodorovici s-a răzgândit în privința impozitării BOR. Cum vrea să gestioneze problema

0
DISTRIBUIȚI

Teodorovici s-a răzgândit în privința impozitării BOR. Cum vrea să gestioneze problema

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activități cu caracter social.

„Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social.

Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă”, a declarat, sâmbătă, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3, în care a fost întrebat dacă mai susţine impozitarea bisericii potrivit unor declaraţii făcute anul trecut în acest sens.

În ceea ce priveşte modul în care poate fi verificată Biserica dacă a derulat acele activităţi sociale, mai ales că în momentul de faţă biserica nu plăteşte impozit pe ceea ce vinde şi pe serviciile pe care le oferă populaţiei, Teodorovici a răspuns: „E posibil să se aplice o sumă forfetară”, notează Digi24.

Repet. Asta a fost ideea. Discutăm împreună care sunt acele activităţi pe care statul ar putea să….(le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul şi rămâne la nivelul bisericii, pentru că Biserica a demonstrat foarte clar că mult mai bine gestionează acest tip de probleme.

Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale, iar biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. (…) Astfel de acţiuni, să spunem, opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!”, a subliniat ministrul Finanţelor .

Citește și: Tudorel Toader, raport despre DNA, DIICOT și Parchetul General: „ce voi spune acolo dumneavoastră veţi vedea şi veţi concluziona”

Întrebat cum ar putea primi un angajament din partea Bisericii Ortodoxe prin care să se știe că banii pe care nu îi dă la Bugetul de stat se vor duce pe partea socială, şeful MFP a răspuns:

„(…) Repet, este o evidenţiere a unor sume de bani cu destinaţie clară către zona socială de care statul din păcate nu ştie de ani de zile (…) va exista o discuţie informală cu Patriarhul. După slujba de duminică putem să discutăm”.

În luna iunie 2017, Eugen Teodorovici susţinea impozitarea bisericii şi le cerea reprezentanţilor BOR să ajungă în secolul XXI.

Citește și: Tăriceanu crede că România are cea mai excesivă reglementare privind abuzul în serviciu: „trebuie găsită o cale de mijloc”

Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis.

E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect.

Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate”, declara atunci Teodorovici.

Citește și:

Florin Cîțu: „Este o bombă veritabilă. Ministerul Finanțelor Publice lucrează la impozitul pe gospodărie”

Sursa: Agerpres / Digi24

loading...