ULTIMA ORA! Ce cuprinde proiectul certificatului COVID-19 la locul de muncă, aplicat atât angajaţilor de la stat, cât şi celor din mediul privat

Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19, asumat de ministrul Sănătăţii, prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul electronic COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.

Proiectul de lege, diferit de cel aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi iniţiat de liderul PNL Florin Cîţu, ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care acesta trebuie să intre în vigoare cât mai rapid. Asumarea răspunderii guvernului pe legea certificatului COVID-19 este o variantă constituţională, declara, luni, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege prevede că certificatul, care nu se mai numeşte verde ci ELECTRONIC COVID-19, se activează doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus.

Când va fi valabil certificatul ELECTRONIC COVID-19 Potrivit proiectului, începând cu data intrării în vigoare a legii, pe perioada stării de alertă, angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă.

De asemenea, personalul din sectorul public şi cel privat are obligaţia prezentării certificatului ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Prevederile prezentei legi se aplică şi membrilor

Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora, se arată în proiect.

Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului la locul de muncă

Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii: a) scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional

b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie 15 vouchere pentru nevaccinaţi, plătite de stat Proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Cine va avea certificatul ELECTRONIC COVID-19

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite: pentru persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.

pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.

pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului;
pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creştere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel naţional.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea verificării certificatelor prin intermediul aplicaţiei mobile “Check DCC”. Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor prezentei legi angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajaţi, care nu efectuează activităţi de prestări de servicii care presupun interacţiuni directe cu clienţii şi personalul care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Sancţiuni: Neprezentarea certificatului COVID la locul de muncă se sancţionează cu suspendarea contractului de muncă Art.10 din proiect prevede că ”raportul de serviciu, contractul individual de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale”.

De asemenea, nerespectarea obligaţiilor prevăzute delege de către angajator reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. scrie adevarul.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata