Urmează o Mare Sărbătoare pentru români. Cum e bine să te pregătești pentru Sfântul Dumitru, ce se dă de pomană ⬇️👇 vezi în primul comentariu ▼

Sfântul Dumitru, prăznuit la data de 26 octombrie, este considerat, în tradiția populară, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Popular, această zi se mai numește și Sâmedru.

Atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici, sărbătoresc, la data de 26 octombrie, pe Sfântul Dumitru, ucis de păgâni pentru că a refuzat să se închine la zei.

Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir
Sfântul Dimitrie a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian și a fost fiul prefectului din Tesalonic. Părinții săi s-au rugat mult la Dumnezeu pentru a avea un copil, iar rugăciunile lor au fost ascultate.

Atunci când fiul lor a crescut, părinții l-au învățat despre Dumnezeul adevărat și l-au botezat într-o cameră secretă a casei. După moarte tatălui său, Sfântul Dumitru a preluat atribuțiile acestuia.

Împăratul Maximian i-a poruncit Sfântului Dumitru să-i ucidă pe creștini, spunând: “Păzeşte patria ta şi s-o cureţi de necuraţii creştini, ucigându-i pe toţi cei care cheamă numele lui Iisus Hristos Cel răstignit” (Vieţile Sfinţilor).

Totuși, atunci când Împăratul Maximian a auzit că Sfântul Dumitru e creștin, a poruncit să fie întemnițat și apoi ucis cu sulița. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit pe Sfântul Dumitru în temniță, făcându-și rugăciunile, ucigându-l cu sulița.

În seara următoare, creștinii au îngropat trupul Sfântului Dumitru, ridicând o mică biserică în cinstea lui. Legenda spune că în acea bisericuță se săvârșeau multe minuni.

Leontie, prefectul Iliricului, a fost vindecat de o boală grea, după ce s-a rugat în acea bisericuță. Fiind recunoscător, acesta a clădit o biserică mult mai mare.

Lasă un comentariu