Vanilia, mai scumpă decât argintul

0 16

Vanilia, mai scumpă decât argintul

Preţul vaniliei a crescut puternic în ultimii doi ani, la aproximativ 600 de dolari kilogramul, şi a ajuns mai mare decât cel al argintului, dând fiori producătorilor de îngheţată, relatează BBC.

Un producător britanic de îngheţată, Snugburys Ice Cream, din apropiere de Nantwich, Cheshire, produce circa 5 tone de îngheţată într-o săptămână aglomerată, la o fermă de familie. Aproximativ o treime din cele 40 de arome pe care le foloseşte conţin vanilie, iar Snugburys Ice Cream a ajuns să plătească de 30 de ori mai mult pentru acest extract decât în anii anteriori.

„Preţul a crescut foarte mult, aşa că anul trecut am decis să cumpărăm vanilia în avans cu un an. A trebuit să decidem dacă vom absorbi costurile, ceea ce am făcut până la urmă”, a declarat Cleo Sadler, care coordonează producţia.

Cumpărarea în avans înseamnă că cele trei surori care administrează afacerea au stocuri suficiente pentru vara viitoare şi pot menţine neschimbate preţurile.

O altă afacere cu îngheţată a renunţat să mai servească vanilie din cauza costurilor prea mari.

Julie Fisher, care a fondat producătorul de îngheţată artizanală Ruby Violet în urmă cu şapte ani, a declarat pentru BBC că a scos vanilia din meniul reţelei sale de distribuţie din Londra, pentru viitoarul previzibil, pentru că nu îşi poate perrmite costuri de mii de lire sterline.

Şi alţi producători au spus că reconsideră utilizarea acestui extract costisitor.

De ce creşte preţul vaniliei?

Cea mai mare parte a vaniliei, respectiv 75%, este cultivată in insula Madagascar, situată pe coasta de sud-est a continentului african.

„Principalul motiv al preţului ridicat este că în martie anul trecut a avut loc un uragan care a distrus numeroase plantaţii”, a explicat Julian Gale, analist în domeniul mărfurilor la firma IEG Vu.

El a spus că în pofida speranţelor că preţurile ar trebui să scadă, acestea au rămas ridicate din cauza cererii mari.

Vanilia se cultivă greu, se obţinute dintr-o floare de orhidee, aşa că este al doilea cel mai scump condiment din lume după şofran.

Alţi producători sunt Papua Noua Guinee, India şi Unganda.

„Vanilia este exportată la nivel mondial, iar o mare parte merge în Statele Unite, unde industria îngheţatei este foarte dezvoltată”, a spus Gale.

Dar nu este vorba doar despre îngheţată, vanilia este folosită în producerea dulciurilor, a alcoolului, dar şi la cosmetice şi parfumuri.

Citește și:

Apa minerală ar putea fi una dintre cauzele obezității. Ce spun specialiștii

Un renumit psihiatru suedez trage un semnal de alarmă pentru părinți. Ce se întâmplă cu copiii care sunt lăsați să facă tot ce vor

Dragnea, plecat în Elveția, în ziua ultimului termen din dosarul angajărilor fictive

Trei mituri legate de o alimentație sănătoasă

loading...

Leave A Reply

Your email address will not be published.