Vladimir Putin acuză Statele Unite ale Americii că vrea să atragă Rusia într-un război și tocmai de aceea mobilizează forțe militare în Polonia și România

Mai mult, liderul de la Kremlin susține că Washingtonul ar plănui aderarea Ucrainei la NATO, pentru a prelua controlul asupra peninsulei Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a ocupat în 2014. În replică, președintele Klaus Iohannis a anunțat că trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru a contracara acțiunile agresive ale Rusiei în zona.

Este prima ieșire publică a lui Vladimir Putin de la escaldarea tensiunilor din Ucraina. Liderul de la Kremlin susține că se fac pregătiri de război in România și Polonia.
Anunțul făcut de Vladimir Putin
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Apoi, SUA s-au retras din tratatul de apărare antirachetă. Am încercat să negociem mult timp. Acesta este unul dintre tratatele fundamentale pentru asigurarea securității în lume. Cu toate acestea, SUA au făcut ce au făcut, s-au retras, iar acum sisteme de lansare a rachetelor sunt în România și în curând vor fi în Polonia, dacă nu deja”.

De la București, ministrul Bogdan Aurescu i-a transmis lui Vladimir Puțin că România nu găzduiește la Deveselu un astfel de sistem militar.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive, dar nu sunt, asta e sigur”.

Liderul de la Kremlin crede că în spatele sistemului defensiv al Alianței din Europa de Est, se ascunde de fapt un plan de expansiune a SUA în zonă.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO și începe aceste operațiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”

Reacția președintelui Iohannis

De la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, președintele Klaus Iohannis a anunțat că de fapt România trebuie să fie pregătită pentru un atac rusesc în zonă.

Klaus Iohannis, președintele României: „Sunt evidente tendințele de revenire la politică de forță și de contestare a actualei ordini internaționale…. În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic.”

Șeful statului a anunțat că în perioada următoare forțe militare americane și franceze vor sosi în România pentru a asigura o mai bună apărare a Flancului Estic.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata